Türkiye’de yer alan ünlü bir restoran zincirinde 15 gün arayla yapılan 2 ayrı denetimde ürünlerinde “domuz eti” kullanımı tespit edilmiş.
Firma Tağşiş listesinde ismi yayınlanmasın diye istinaf mahkemesine başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldırmış.
TÜRKİYE'DE YILDA EN AZ 3 MİLYON TON DOMUZ ETİ ÜRETİLİYOR
Türkiyede hangi illerde domuz çiftliği var?
Ülke coğrafyasında dağılımı ise şöyle: Eskişehir, Çorum, Kastamonu, Manisa, Isparta, Kayseri, Mersin, Bilecik, Erzincan, Adana, Denizli, Bursa (Karacabey, Ertuğrul köy, Hançerli Köy, Çınarlı Köy) Burdur, Gökçeada, İzmir (Menemen, Kısıklı Köyü) Balıkesir, Afyon (Emirdağ), Kütahya, İstanbul (Arnavutköy, Ayazağa, Acımaşlı …
Türkiye’de domuz eti satmak serbest mi?
Bilindiği gibi domuz eti AKP tarafından “Türk Gıda Kodeksi Çiğ Kırmızı Et Ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği” ne göre kasaplık hayvanlar içerisine alınmıştır. Yani, domuz yetiştirmek, etini satmak şartlarına riayet ederek serbesttir.
Türkiye’de yılda kaç ton domuz eti tüketiliyor?
Türkiye‘deki domuz çiftliklerinde yıllık 3 milyon kg. civarinda et üretiliyor. Bu rakam neredeyse kırmızı et üretiminin yarısı. Üretilen domuzlar otellere, yemek fabrikalarına ve marketlere ‘kıyma’ seklinde satılıyor. Domuz etini Salam, sosis ve sucuk olarak da piyasaya sürmek en çok kullanılan yöntem.
Kaynak : Gıda Dedektifi