Yoğun katılımın gözlemlendiği toplantıya, Tarım ve Turizm alanında ihtisaslı kişiler katıldı. Programa, sektörel anlamda Profesörler, Ziraat Mühendisleri, Tarım Birlikleri, Veterinerler, Turizmciler, Perofesyonel Rehberler, Mimarlar Ve İş İnsanlarının katıldığı gözlemlendi. Soru cevap şeklinde ilerleyen programa Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Yusuf Sabri Dişli, M. Kamil Türkmen gibi alanlarında duayen kişilerin katılımları memnuniyet ile karşılandı.
Programda gelen bir soru üzerine Mehmet Kasım Gülpınar Tarım ile ilgili projelerini programa gelen konuklara aktardı.
Mehmet Kasım Gülpınar projelerini açıklamadan önce yapılacak olan projelere bilimsel yaklaşmamız lazım diyerek Ziraat Mühendisleri, Veterinerler, Tarım teşkilatları, tarımla ilgili STK’lar, odalar gibi sektörün muhataplarıyla koordineli şekilde projelerin işlevselliğini kontrol edeceğini söyleyerek projelerini açıkladı.
İşte Mehmet Kasım Gülpınar’ın Tarım Projeleri;
1-) Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı’nın sembolik bir başkanlıktan çıkararak aktif şekilde Şanlıurfa’ya fayda sağlayacak projeler geliştiren bir statüye kavuşturacağım.
2-) Sektöre müdahale etmeden ata tohumunun güvence altına alınması ve yok olmaya yüz tutan tohum-gen çeşitliliğinin gelecek kuşaklara aktarılması için Tohum Bankası kurulacak.
3-) Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Bünyesinde 13 İlçe’ye Tarım Makine Parkı
Makine parkları projemiz ile çiftçilerimizin yükünü hafifleteceğiz, üretim süreçlerini kolaylaştıracağız. Makine parklarında çiftçilerimizin temel ekipman ihtiyaçları her daim kendilerinin hizmetine sunulacak. İlaçlama, gübreleme, taş toplama, katı gübre dağıtma makineleri alarak üreticimizin hizmetine sunacağız. Parklarda bulunan araç ve ekipmanlar, cüzi fiyatlarla ve ihtiyaç duyulan süre boyunca kiralanabilecek. Bu uygulama, üreticilerimizin iş gücü ve ekipman maliyetlerini önemli ölçüde azaltacak, üretim kapasitelerini arttırmalarını sağlayacak.
4-) Tarımsal Proje Ofisleri
Gençlerimizi kırsala yönelik tarımsal faaliyetlere teşvik etmek amacıyla Tarımsal Proje Ofisi kurarak, Proje Bazlı Destekler sağlayacağız. Veteriner, ilaç, gübre, mazot, yem, fidan ve toprak analizi gibi birçok konuda ek tarım desteklerimiz olacak.
5-) Tarım Sanayii ile ilgili destekler verilecek. Ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi gibi Şanlıurfa’da üreticilerin ürettikleri ürünlerin katma değerini arttıracağız
Tarım projelerinden sonra Turizm ile ilgili gelen sorular üzerine ise Turizm İle ilgili açıklama yapan Gülpınar;
Aslında tarihi ve turistik mekanlarda en basitinden daha tuvalet yok. Bu çok büyük bir eksik. Şanlıurfa’da Turizm’e sıfırdan başlamak zorundayız. Çünkü yapılmış bir şey yok. İlk başta turizm eylem planı oluşturmamız lazım diyerek; Şanlıurfa için turizm eylem planı hazırlamak için öncelikle bilimsel araştırmaların yapılması lazım bu bilimsel araştırmalar ise öyle kısa süreli değil mevsimsel ve dönemsel olarak yapılmalı. Öncelikle hangi mevsimlerde yerli ve yabancı turistin şehrimizi ziyaret ettiği, gelen turistlerin gelir seviyesi, hangi ulaşım ağıyla şehrimize geldiği, yaş aralığı, şehrimizde kaldığı gün sayısı, destinasyon yerlerindeki eksiklikleri, hizmet sektöründeki sıkıntılar vb. bir çok alanda bilimsel metotlar ile araştırma yapılarak eylem planı hazırlanmalıdır. Kısacası Turizm Eylem planı en az bir yıllık uzun bir sürecin sonucunda oluşturularak faaliyete geçirilmelidir dedi ve sonra genel anlamda projelerini açıkladı.
1-) Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş.’nin en büyük pay sahibi olan Büyükşehir Belediye’nin Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş’yi aktifleştirerek turizm ile ilgili projelerde kullanılmalı.
2-) Her yıl bütçe dahilinde 10 tane eski Şanlıurfa evi’nin onarılması ve turizme kazandırılması için çalışmalarımız olacak.
3-) Büyükşehir Belediye bünyesine turist rehberi ve tercüman alımı yapılacak.
4-)Destinasyon noktalarına butik şekilde içerisinde cafe, wc ve dinlenme alanı olan sosyal tesisler yapılacak.
5-) Dünya’da ve Türkiye’de Şanlıurfa’nın kültür ve turizm başkenti olduğuna dair çalışmalar yapılacak.
KULİSTV